Interviul este realizat cu Amalia Lazarovici, Managing Partner și Paul – George Căta, Managing Associate

Care sunt aspectele de care ar fi indicat să țină cont cumpărătorii atunci când intenționează să achiziționeze un imobil în stadiul de proiect?

Riscurile care pot apărea din perspectiva unui cumpărător atunci când intenționează să achiziționeze un imobil în stadiul de proiect se referă, în principal, la termenul de finalizare a construcției, dar și la aspecte de ordin financiar, decurgând din simplul fapt al plății unui avans sau chiar al prețului integral, fără o garanție efectivă că proiectul imobiliar va fi într-adevăr finalizat de dezvoltator.

Cu privire la termenul de finalizare a construcției, orice cumpărător trebuie să aibă în vedere că, în practică, se întâmplă ca acesta să nu coincidă cu termenul contractual convenit, ci să fie depășit (i) fie din culpa dezvoltatorului, (ii) fie din motive independente de acesta (e.g., evenimente imprevizibile, diverse situații generate de interacțiunea cu autoritățile publice etc.).

Din perspectiva achitării avansului sau a prețului integral al imobilului, se naște riscul ca dezvoltatorul să nu finalizeze proiectul imobiliar, punându-se astfel problema recuperării sumelor achitate acestuia de către cumpărător.

În ambele cazuri, cumpărătorul poate fi protejat prin clauze contractuale adecvate, însă, la fel de important este ca acesta să fie informat cu privire la aspectele esențiale referitoare la proiectul imobiliar, anterior semnării oricărui contract și plății prețului.

În acest sens, cumpărătorul trebuie să depună toate diligențele în vederea cunoașterii detaliilor privind (i) istoricul de afaceri al dezvoltatorului / investitorului, (ii) verificarea titlului de proprietate privind lotul de teren pe care urmează a fi dezvoltat proiectul imobiliar, (iii) existența unei autorizații de construire valabile, (iv) lipsa litigiilor cu privire la lotul de teren și la autorizația de construire, (v) identitatea și istoricul proiectantului și al constructorului contractați de către dezvoltator, (vi) eventuale proiecte imobiliare demarate și finalizate de către dezvoltator / investitor, (vii) respectarea termenului de livrare al imobilelor construite și calitatea promisă.

Pentru realizarea acestor verificări, recomandăm efectuarea unei analize legale de tip due-diligence cu privire la aspectele mai sus-menționate, analiză care poate releva potențialele riscuri de luat în calcul la momentul adoptării unei decizii de investire.

Citește întreg articolul la: https://www.profit.ro/legal/lazarovici-partners-avantajele-si-dezavantajele-achizitionarii-unei-locuinte-in-stadiul-de-proiect-19403025

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment